80-året for Befrielsen, skræddermesteren og det islandske flag

To bevæbnede frihedskæmpere står mellem dækningsgravene på Rådhustorvet den 5. maj 1945. Bag dem ses den tilpassede udgave af det britiske flag, Union Jack. Foto: Oskar Jensen. Vejle Stadsarkiv.
Da skræddermesteren blev 'frihedskæmper'
I dag er det 80 år siden, Danmark blev befriet fra fem års tysk besættelse. I den anledning ser vi tilbage til dagene op til frihedsbudskabet og den endelige tyske kapitulation. Her fik især en person travlt – skræddermester Borlev Nielsen!
Den 1. maj blev skræddermester Borlev Nielsen opsøgt af tre mænd, med et islandsk flag under armen. Man var klar over, at krigen snart var forbi, og britiske tropper befandt sig i Nordtyskland. De engelske befriere måtte jo modtages med ’Union Jack’. Situationen var bare den, at ingen umiddelbart var i besiddelse af det britiske flag. Til gengæld havde man et islandsk.
Borlev var ikke meget for opgaven, men den 4. maj kastede han alligevel sig over flaget. Han syede dagen igennem og kl. 18 om aftenen var det endelig færdigt. Og ganske kort tid efter lød frihedsbudskabet fra London. Dagen efter kunne frihedskæmperne så hænge flaget op på rådhusbalkonen side om side med det store Dannebrogsflag. Vejle var atter frit.
To nye udstillinger om besættelsestiden i Vejle og omegn
Har du appetit på mere om Vejle og omegns historie under Besættelsen 1940-45, har VejleMuseerne og Vejle Stadsarkiv netop åbnet to nye, forbundne udstillinger, ”Under Krigen” (Kulturmuseet) og ”Krigens Skæbner” (stadsarkivet).
Læs mere her.