Nye magasiner godt på vej

Som det ses på billedet nedenfor, tager udbygningen af de såkaldte Fælles Museumsmagasiner ved Lysholt i Vejle form. Det nye magasin - som arkiver og museer fra syv forskellige kommuner i fællesskab udbygger - er efter planen klar til indflytning d. 1. september 2012.

Vejle Stadsarkiv er derfor påbegyndt planlægningen af opsætningen af den ene kilometer arkivalier, som midlertidigt er anbragt i Vejleegnens Museers magasiner på Lysholt.

Vi følger udviklingen. Mere om de nye magasiner senere på året, når de er endnu mere godt på vej!
Foto: Vejle Stadsarkiv.  

Russiske krigsfanger i Vejle

Det er almindelig kendt i Vejle, at tyskerne under besættelsen bragte en flok russiske krigsfanger med sig, som de internerede ved Dalkroen i Grejsdalen. Kort efter befrielsen blev russerne flyttet til Røde Kors lejren i Sønderskoven, hvor de blev passet og plejet. Så meget ved vi.

Men hvor kom russerne fra? Hvorfor var de her? Og hvad blev der siden af dem? De spørgsmål er der en masse gode bud på, men en afsøgning af emnet til besvarelse af spørgsmålene mangler stadig.

Stadsarkivet har netop modtaget en lille ”Mindebog”. Den er lavet af fangerne til Viola Hansen fra Vejle, der var ansat i lejren. Den ligner mest en poesibog, som de tidligere fangere har skrevet i. Det er rørende læsning.

Rygtet fortæller, at de russiske krigsfanger alle blev henrettet, da de vendte tilbage til deres fædreland. I hvert fald ved man, at det var Stalins praksis. Krigsfanger blev betragtet som krystere og forrædere.
Foto: Vejle Stadsarkiv.  

Skulle du sidde inde med fotos, erindringer eller lignende, der yderligere kan kaste lys på denne del af besættelseshistorien, kan du kontakte arkivar Karin Conradsen.

Vejle Stadsarkiv på Facebook

Mød arkivet på Facebook. Kig forbi og synes godt om.

Husk - arkivet holder lukket fredag d. 18. maj 2012
 

Du modtager denne mail, fordi du abonnerer på nyheder fra Vejle Stadsarkiv. Ønsker du at afmelde dit abonnement, kan du gøre det på www.vejlestadsarkiv.dk/Forside/Nyheder

Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, 7100 Vejle, tlf. 76 81 20 00, vba@vejle.dk