Nye tider, nye veje - Vejle Stadsarkiv formidler med 2D-koder og mobiltelefoner

Hvordan bruger vi den nye mobil-teknologi og Web 2.0? Kan vi formidle Vejles historie til borgerne lidt smartere og lidt sjovere? Det er selvfølgelig også spørgsmål, vi stiller os selv på Vejle Stadsarkiv.

Derfor har Vejle Stadsarkiv det seneste år deltaget i udviklingen af en helt nylanceret webside MobiSticks.dk, hvor borgere og institutioner i Vejle Kommune nu let og ganske gratis selv kan lave 2D-koder, kaldet MobiSticks. MobiSticks er koder, som kan skannes og læses med en mobiltelefon. Mobilens kamera føres hen over en kode, og så får man adgang til tekst, lyd, billede, video eller en hjemmeside på mobilskærmen.
Websiden er så enkel at bruge, at alle kan være med. Det har vi også gjort på Vejle Stadsarkiv, hvor vi senest har brugt 2D-koder på udstillingen ”Vejle Byråd – hvem er vi?”, som fortæller om mennesket bag politikeren. Udstillingen har netop været på Rødkilde Gymnasium.

Inden længe åbner også udstillingen ”Hjem Kære Hjem”, hvor stadsarkivet bl.a. bruger 2D-koder til at portrættere ti vejlensere i lyd, tekst, billeder og med små film.

Ideen til MobiSticks.dk er opstået i netværket Det Mobile Vejle, og selve udviklingen af sitet er foregået i et tæt samarbejde mellem Vejle Stadsarkiv, Videnscenter fra Integration, Nørremarksskolen, Lærdansk, Vejle Museum, Økolariet, Center for Specialundervisning for Voksne, Scanbuy og Webbureauet Re.


Vil du selv prøve at lave 2D-koder, så besøg MobiSticks.dk. Her kan du også se den casevideo som Vejle Stadsarkiv har lavet til projektet om 2D-koderne på byrådsudstillingen på Rødkilde Gymnasium, som billedet ovenfor og koden til venstre, er fra.

Vil du læse mere om MobiSticks-projektet, så besøg MobiSticks blog eller Det Mobile Vejle.

 

Dobbelt op-rydning på Boulevarden

En håndfuld medarbejdere fra arkivets forvaltningsservice har ad to omgange gjort en stor indsats i stadsarkivets afdeling på Boulevarden.

  Den første omgang løb af stabelen i september 2010, hvor arkivalier, som kunne kasseres ved udgangen af 2009 blev makuleret. Mens anden etape, som foregik i begyndelsen af maj 2011, inkluderede arkivalier med kassationsfrist ved årsskiftet 2010-2011. Arkivalierne bestod primært af økonomi- og socialsager fra de gamle kommuner, hvilket er sagstyper med faste kassationsfrister.

Samlet over den dobbelte kassationsindsats formåede forvaltningsservice, at fylde to 28 kubikmeter containere, hvilket svarer til ca. 12 tons kasseret materiale.

Undertøj og strømper i biografen

Hvad der også gemmer sig i arkivet …
I en aflevering til Vejle Stadsarkiv gemmer der sig f.eks. glasdias med underskønne motiver.

Reklamerne nedenfor for Asani undertøj og strømper blev i begyndelsen af 1950’erne benyttet som forreklamer i bl.a. biografen Paladsteatret i Vejle.

Både undertøjet og strømperne kunne købes i den nyligt lukkede strøgbutik A.I. Hansen – en gammel Vejle butik med en lang og stolt handelstradition.


Arkivet holder lukket fredag d. 3. juni

Dagen efter Kr. Himmelfartsdag holder Vejle Stadsarkiv lukket. Arkivets læsesal m.v. kan naturligvis benyttes som sædvanligt onsdag d. 1. juni, og igen mandag d. 6. juni 2011. 

Du modtager denne mail, fordi du abonnerer på nyheder fra Vejle Stadsarkiv. Ønsker du at afmelde dit abonnement, kan du gøre det på www.vejlestadsarkiv.dk/Forside/Nyheder

Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, 7100 Vejle, tlf. 76 81 20 00, vba@vejle.dk